Friday, June 26, 2015

Hujung Minggu : Tengok Wayang


Cerita apa? Dinosaur lah.. Tengok teaser tuari pun dah peh peh best ni best. Memang berbaloi rasa tengok kat panggung. Puas hati ah. Seat pon best. Bebudak semua ok. Cuma aku pening luqman kejap nak duduk atas aku, kejap gi kat apak dia, kejap nak duduk sorang jangan kacau dia. Apa sajalah awak dik..

Siapa belom gi tengok, gi ah. Bawak anak boleh, Nak dating boleh. Terpulang. Dedua best. Haha.

Aku rasa fahrin ngan adik dia ni start tengok movie serentak berdua tu kalau tak salah aku macam tahun 2013 kot. Aku bawak dorang tengok Bola Kampung kat ecurve. Lepas dari tu memang sokmo je bawak, dorang pun steady je tak berapa nak buat perangai pelik pelik kat dalam panggung. Kira lulus la nak bawak pun.

Nampak dorang macam happy sangat ah bila kadang ada aktiviti tengok wayang gini. Kira macam reward kat dorang la kalau behave. Etlis sebulan sekali ah bawak pun itu pun aku rasa macam kerap kahkah. Pastu seronok ah tengok dorang macam excited dok tunggu je wiken kalau dah janji nak bawak. Itu yang aku decide better beli movie clubcard. Senang. Boleh earn points. Pastu dapat tebus tiket free. Kali pertama beli movie club tu, dia dah sekalikan ngan popcorn, air, tiket 2 orang. Time birthday dapat lah tiket free lagi. Pastu cukup point tebus lagi tiket free.

Masuk panggung haruslah beli popcorn kan. Luqman tu umak aiii kerek. Popcorn kena beli satu kat dia. Conquer sorang siap peluk dia tu. Fahrin nak masuk tangan mintak ciked pun dia tepis tangan abang tu. Maka nya, terpaksa la gi beli extra lagi satu baru boleh kongsi bertiga.

Aku bawak dorang tengok kat one utama je. Senang paling dekat ngan umah. Ada la sekali gi tengok kat klcc. Maigad ramai gila umat. Pastu tengok bangla ngan aku macam takdek beza. Huhu. Pack sangat lah situ. Tak kuasa aku nak membangla kan diri kat situ. Meh la kita gi tempat yang tenang sikit.

Thursday, June 25, 2015

Seminggu Ramadhan.

Alhamdullilahhhh.. Selesai dah seminggu puasa. Ada lagi 3 minggu untuk kita merindui ramadhan. :')

Kejap je kan. Macam baru je sambut puasa pertama khamis lepas. Dah jumpa khamis baru. Esok nak balik kampung, plan nak berbuka ngan family mertua pulak. Bulan puasa yang mulia ni dapat gak balik awal setengah jam, jadiklah tu. Tapi tapi kan.. esok nak mintak bos balik awal sikittt kot. Pukul 4 lebih kurang. Pasal nak balik kampung, nak berbuka sekali. KL-Temerloh biasa sejam lebih tapinye nak round round bazar kalau dan kahkah ada hati tu macamkan takdek hari sabtu. Huahua

Takdeklah... Kiteorang amek order makcik farid kat kampung tu. Dia kirim belikan nasik arab al-rawsha. Takkan nak balik ngam ngam sampai pukul 6 lebih ye dak. Kang dia nak panaskan nasik arab tu lagi. Nak prepare lagi. Harap sempatlah staff al rawsha hantar nasik esok kat umah. Boleh delivery katanya. Tayah nak ke kampung pandan semata nak beli nasik arab tu. Maklum la lepas jumaat kan waktu puncak. Jem githuw.

Untuk umah mertua kang, beli lamb madghut ser, chicken mandy ser. Cukup la tu, berbuka makan tak banyak. Tau dah kenyang minum air je nanti. Betul ke tidakkkkk :P

So far, puasa baru seminggu ni, lauk berbuka aku sempoi je. Satu lauk berat, lauk sampingan telor dadar. Kadang lauk berat satu je, pastu kurma. Farid suka murtabak. Kalau dia ada ke param, ada lah murtabak. Macam semalam takdek ke param, so takdek murtabak, takpe kita makan je ape yang ada. Menu semalam ikan rebus goreng, kicap cili bawang, telor dadar, kurma. Tu pun dah penuh meja. Sahur tengoklah kalau ada balance lauk berbuka tu, aku telan je. Takdek kalu, aku sahur susu lembu + nesvita. Kengkadang milo panas. Kurma pastilah wajib 3 bijik. Kemudian air satu lori. Kahkah. Belum pagi lagi tu, dah keluar masuk toilet buang air kecik. Kencing bagai nak rak, kurusnya tidak. Akakaka

Aku macam berazam nak buat kuih hari hari. Makcik makcik sangat kan. Tapi takat ni tak berjaya lagi pun, kelam kelibut lagi jadual masak tak betul lagi. Sempat buat lauk, tanak nasik, prepare meja siapkan budak blablabla. Kuih dalam list nak buat simple je pun, itu pun tak sempat. Tak well-prepared aku ni. 

Alah mengaku je..

Wednesday, June 17, 2015

Ramadhan 2015.


Alhamdullilah, syukur bulan yang ditunggu tunggu dah sampai. InsyaAllah, nak perbaiki diri lebih baik. Mana yang buruk buruk tu, tanak dah ulang lagi. Semoga Allah kuatkan iman. Kuatkan hati, lindungi segala pancaindera yang Dia kurnia ni.

Semoga ramadhan kali ni, membawa seribu rahmat buat kita semua. InsyaAllah amin.

Selamat berpuasa semua!

Friday, June 12, 2015

The Littlest Things. By Miss Suze Rotolo.

Bersyukur aku tak terrrr buang buku ni..

*****

Hujung minggu lepas, aku lepaking dalam bilik stor. Cadang memula nak kemas barang dan buang ah mana yang tak perlu. Biasanya impian tu selalu tinggal impian bila aku start ralit dengan benda lain. Hehe. Dok punggah punggah, tetiba je ada majalah roxes ni, macam bukan aku yang beli kot. Atau mungkin, farid bawa balik dari assignment dia. Aku lama dah tak beli majalah deep deep cenggini, kalau aku beli pun, aku selalu beli komik kartun ujang. Susah nak buang minat yang satu ni.

Dah berapa banyak dah buku buku komik aku, mak paksa aku buang pastu bakar. Itupun aku cerdik sikit dulu, cerdik menipu. Mak tanya, dah bakar belaka ke? Selamba jawap ye mak. Padahal ada gak la separuh aku sorok bawah katil. Sayang oi. Kalau still simpan semua sampai sekarang, maybe dah boleh bukak kedai. Sedey betui. Sanggup tak makan, beli komik.

Patutlah mak selalu berleter dulu, haha. Buku buku ni semua boleh rebus, pastu minum air dia. Kehkehkeh ayang mak!


"For the fact that bila kita rapat dengan seseorang and the bond eventually becomes strong, mesti ada something that we cherish doing and having, but only to realize it at the later part of our lives. At least for that time being, pada masa itu kita rasa tidak perlu untuk actually point it out and stating the obvious."

hmmm.. betul tu betul..